နီကိုတင္း ဓာတ္ထည့္သြင္း ထားေသာ ပီေကမ်ား ကာလၾကာရွည္ ၀ါးေလ့ ရွိသူသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ကုိ ဖိတ္ေခၚ ေနသည္ ႏွင့္ အတူတူပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း ၿဗိတိန္ ဆရာ၀န္မ်ား က ေျပာၾကား လိုက္ သည္။
နီကိုတင္းဓါတ္သည္ ေဆးလိပ္ ႏွင့္ စီးကရက္ တို႔တြင္ အမ်ားဆံုး ပါ၀င္ ေလ့ရွိၿပီး အခ်ိဳ႕က ပီေကအတြင္း ထည့္သြင္း သံုးစြဲ ထားေလ့ရွိသည္။ အဆိုပါ ပီေကမ်ား ကို ေရရွည္ စြဲၿပီး စားသံုးျခင္းျဖင့္ ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို နီးစပ္လာေစ ႏိုင္ေၾကာင္း လန္ဒန္ တကၠသိုလ္ ရွိ ေဒါက္တာ မိုင္တက္တာ က ရွင္းျပခဲ့သည္။
FOXM1 ဆိုသည့္ ခံတြင္း ကင္ဆာကို အားေပး သည့္ ဗီဇဆဲလ္မ်ား သည္ နီကိုတင္း ေၾကာင့္ ပိုမို ႏိုးၾကား လာေစ တတ္ေၾကာင္း မိုင္တက္တာ က ဆိုသည္။ ၎အေန ႏွင့္ ေဆးလိပ္ျဖတ္ရန္ ပီေက စားေလ့ ရွိသည့္ အေလ့အထ ကို အားမေပးေၾကာင္း၊ ပီေက သည္လည္း ေဆးလိပ္ ကဲ့သို႔ က်န္းမာေရး အတြက္ ထိခိုက္မႈမ်ား ရွိေစ ႏိုင္ေၾကာင္း မိုင္တက္တာ က ေျပာၾကား ခဲ့သည္။
လန္ဒန္ တကၠသိုလ္ မွ ဆရာ၀န္မ်ား သည္ ပီေကကို ကာလရွည္ၾကာစြာ စြဲစြဲၿမဲၿမဲ စားေနခဲ့သည့္ လူနာ (၇၅) ဦးကို ေလ့လာမႈမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ရာ ၎တို႔ ၏ အာခံတြင္းရွိ ကင္ဆာ ဆန္႔က်င္ေသာ သဘာ၀ ကိုယ္ခံ စြမ္းအားမ်ား ယုတ္ေလ်ာ့က် ဆင္းသြား ေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ ေတြ႕ရွိႏိုင္ခဲ့သည္။ (ဗဟုသုတေ၀မွ်ပါသည္)
No comments:
Post a Comment